Blog

Melisa- jej mniej znane obliczeMelisa- jej mniej znane oblicze
Data: 10/04/2019

       Większości osób bardzo dobrze znane jest uspokajające działanie Melisy lekarskiej (Melissa officinalis), posiada ona jednak wiele innych istotnych właściwości, które postanowiliśmy Wam dzisiaj przybliżyć.

Dlaczego melisa nazywana jest czasami pszczelnikiem?

       Ze względu na swoje wyjątkowe działanie melisa jest ceniona od niepamiętnych czasów. Lecznicze właściwości melisy znane są już od ponad 2000 lat. Paracelsus określał ją jako „ożywiającą ludzi i wskazaną wszystkim uskarżającym się na dolegliwości nerwowe ”. Jest rośliną miododajną, lubianą przez pszczoły, w celu zwabienia pszczół do nowych uli nacierano ich ściany zielem melisy, dlatego często nazywano ją miodownikiem lub pszczelnikiem.

Jakie substancje chemiczne odpowiadają za jej dobroczynne działanie?

Wśród najistotniejszych grup składników odpowiadających za działanie melisy można wymienić:

  • olejki eteryczne- głównie cytral i cytronelal (nadające roślinie charakterystyczny cytrynowy zapach) oraz geraniol, linalol oraz kariofilen
  • flawonoidy,
  • kwasy fenolowe- w tym kwas rozmarynowy, któremu melisa zawdzięcza wiele swoich właściwości
  • triterpeny.

        Dzięki zawartości tych jak i wielu innych składników, olejki eteryczne poprzez obniżenie progu wrażliwości ośrodkowego układu nerwowego wykazują działanie uspokajające. 

Melisa i jej ciekawe działanie.

          Wszyscy znają działanie melisy pomagające w utrzymaniu dobrego nastroju, zdrowego snu, a także wspomagające relaks oraz fizyczne i psychiczne dobre samopoczucie. Nie wszyscy jednak wiedzą, że melisa wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe:

  • przeciwwirusowe (min. przeciw wirusowi opryszczki),
  • przeciwbakteryjne (min. przeciw P. aeruginosa, E. coli, Shigella)
  • przeciwgrzybicze (min przeciw Candida albicans).

Melisa- nowe badania w chorobie Alzheimera i walce z rakiem.

         Dowiedziono, że zawarte w melisie związki polifenolowe m. in.: kwas kawowy i niezidentyfikowany glikozyd kwasu kawowego, zatrzymują podział komórek nowotworowych. Ponadto badania naukowe pokazują pozytywne efekty stosowania melisy w leczeniu choroby Alzheimera oraz depresji, natomiast w medycynie ludowej melisa stosowana jest w leczeniu nadczynności tarczycy.

Melisa w kuchni

         Ze względu na swoje wspaniałe walory smakowe melisa znalazła zastosowanie również w kuchni. Świeże liście melisy dodaje się m. in. do sałatek, deserów, koktajli i innych potraw, którym nadają przyjemny cytrynowo-cierpki smak. Ponadto zioło to doskonale nadaje się jako dodatek do dzbanka z wodą lub lemoniadą.

Bezpieczeństwo stosowania

         Jak widać melisa posiada wiele zalet, a co najważniejsze jest bezpieczna w stosowaniu, mimo iż zalecana jest od 12 roku życia, w wielu przypadkach wybuchów złości i nadpobudliwości stosowana jest u młodszych dzieci.


Źródło: 
Abolfazl Shakeri, Amirhossein Sahebkar, Behjat Javadi:Melissa officinalis L. – A review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. 
Irena Matławska: Farmakognozja. 
Jadwiga Nartowska: Melisa lekarska – wieki tradycji i nowe możliwości. 
Kohlműnzer S. Farmakognozja. 
Hose S., Zanglein A., Van der Berg T., Schultze W., Kubeczka KH., Czygan FC: Ontogenetic Variation of the Essential Leaf Oil of Melissa officinalis L. 
Czikow P., Łaptiew J. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy 
Chlabicz J., Różański A., Gałasiński W. The Influence of Water Extracts from Melissa officinalis on the Protein Biosynthesis in vitro.
?



« Wróć

instagram

#dranns
Dr Ann's na Fit Expo
Dr Ann's CalmMag
Przykładowa nazwa
Przykładowa nazwa
Przykładowa nazwa
Przykładowa nazwa
Przykładowa nazwa
Przykładowa nazwa
Przykładowa nazwa
Przykładowa nazwa